A look ahead at the 2014 U.S. Open at Pinehurst No. 2

Jun. 07, 2014 @ 07:24 PM

The return to Pinehurst No. 2 always held the promise of being different.

Just not to this degree.

Five years ago, when the USGA announced its radical plan of staging the U.S. Open and the U.S. Women’s Open on the same golf course in consecutive weeks, no one would have imagined that the only player named Woods competing at Pinehurst No. 2 would be Cheyenne, not Tiger.

Cheyenne Woods qualified for her first Women’s Open on the same day her uncle, Tiger Woods, withdrew as he recovers from back surgery.

Phil Mickelson has an emotional connection to Pinehurst No. 2, the first of his record six runner-up finishes in the U.S. Open. He has been pointing to this ever since he won the British Open last summer. Just his luck, there has been more attention on Clorox stock than his bid for a career Grand Slam in the last week. Mickelson has been linked to an insider trading investigation, complete with a surprise visit from the FBI after he walked off the golf course in Ohio.

“I’m just trying to win a U.S. Open,” Mickelson said. “Right now I’m just trying to get my game ready to finish off that Grand Slam, and I’ve got seven to 10 days to really get my game sharp and ready. That’s all I can worry about for now.”

As for the golf course? Not even the Donald Ross masterpiece is like anyone remembers it.

Shortly after Pinehurst No. 2 was awarded its third U.S. Open in 15 years — the most for any golf course in more than a century — the USGA signed off on a project to restore the course to its natural look, with sandy areas of wiregrass bushes and natural vegetation where there once was gnarly rough.

A U.S. Open without rough? That sounds as strange as a British Open without pot bunkers.

“It’s what they want to call undergrowth. I call it weeds,” said two-time U.S. Open champion Curtis Strange, who played the course last month to prepare for his duties as an ESPN analyst. “It’s still going to be penal, and still going to be playing tough if you miss the fairway.”

The project required more than 35 acres of turf being removed, and only 450 of the 1,150 sprinkler heads remain.

If all that wasn’t enough, this will be the last time Johnny Miller gets to call the shots from the television tower. The USGA signed a 12-year deal with $1 billion with Fox Sports that starts next year.

Golf is getting used to not having Woods around. He hasn’t played in three months and already missed the Masters for the first time in his career. The notion of Mickelson winning a U.S. Open at Pinehurst — any U.S. Open, for that matter — is more than enough to fill the void.

Lefty is trying to become only the sixth player to win all four majors since the Masters began in 1934.

“I would look at myself — I would look at my career — in a whole different light if I were able to get that fourth one,” Mickelson said.

The odds are stacked against him, though. Mickelson hasn’t won since the British Open, and this is the first time since 2003 that he has gone this deep into a season without having won a tournament anywhere in the world.

“You don’t go to the U.S. Open and find your game,” Strange said.

Then again, few players are more unpredictable. He won at Muirfield last summer in a major not even Mickelson thought he would ever get. When his wife was diagnosed with breast cancer in 2009 — and Mickelson’s mother was diagnosed a month later — he nearly won the U.S. Open at Bethpage Black.

He has been coping with arthritis for the last four years. And the only headlines he has made in the last month were reports tying him to activist investor Carl Icahn and Las Vegas gambler Billy Walters over timely stock trades of Clorox.

Then again, such a distraction could be what he needs to alleviate the pressure of trying to win the major that has frustrated him for more than 20 years.

“If you look at Mickelson’s career, whenever the focus has really, truly been on Phil, he’s always struggled,” former PGA champion Paul Azinger said. “When he’s trying to win the U.S. Open or when he’s trying to become No. 1 in the world or whatever it is, it’s always been difficult for him. So when he’s spotlighted, it seems to never go completely like he wants or like it’s expected. When he kind of slips under the radar, things are always better.”

Justin Rose is the defending champion, the latest player to have a chance to join Strange as the only back-to-back U.S. Open champions in the last 60 years. Bubba Watson, the Masters champion and No. 3 player in the world, is the only player capable of the calendar Grand Slam. The story lines haven’t changed much this year.

Pinehurst, however, is still the main attraction for this U.S. Open.

“Someone could put you in the perfect place off every tee and it’s still one of the hardest courses you’ve ever played,” past U.S. Open champion Geoff Ogilvy said. “The course will be the star. There are always 50 stories at a U.S. Open. By Thursday, the real story starts.”


ALL PHIL MICKELSON HAS TO SHOW FROM OPEN IS RECORD 6 RUNNER-UP FINISHES

BY DOUG FERGUSON, Associated Press

PINEHURST — Even in the best of times, Phil Mickelson has ample reason to expect the worst at the U.S. Open.

More than two decades of play in the major known as the toughest test in golf has produced everything from agony to aggravation, mostly torment, never triumph. And all Mickelson has to show from the U.S. Open are silver medals — a record six of them — for finishing second.

“He could have won six, and he hasn’t won one,” Ernie Els said. “I believe he’s going to win one. He’s still young enough. His game is still good enough.”

The U.S. Open took on even greater importance to the 43-year-old Mickelson last summer when he won the British Open at Muirfield, leaving him one major away — the U.S. Open, of course — from joining five other greats who have the career Grand Slam.

For all his heartache in golf’s toughest test, his optimism hasn’t wavered.

Never mind that he has been linked to an insider trading investigation involving activist investor Carl Icahn and Las Vegas gambler Billy Walters, in which FBI agents paid him a visit after his first round at the Memorial. Or that Mickelson hasn’t won this year, his worst start to a season since 2003.

Mickelson not only believes he’s going to win the U.S. Open, he thinks he’s going to win more than one.

“Some people view it as though, ‘He’s come close and he’s never done it.’ I see it as though I’ve finished second six times in this event,” Mickelson said. “I played some of my best golf in this event, and I should have an opportunity — and more than one opportunity — to close one out here in the future.”

The U.S. Open returning to Pinehurst No. 2 only adds to the intrigue.

That’s where Mickelson picked up his first silver medal in 1999. He had a one-shot lead with three holes to play and had a 6-foot par putt on the 16th hole, while Payne Stewart was 25 feet away from par. Stewart made his putt, Mickelson missed and they were tied. Stewart took the lead with a short birdie on the 17th, then famously won the U.S. Open with a 15-foot par putt on the final hole.

No worries. Mickelson surely would get another chance, and he did.

He just doesn’t have the trophy.

Five years later, he was tied for the lead on the 17th hole at Shinnecock Hills when he hit into a bunker, blasted out to 5 feet and three-putted for double bogey.

“It was like being in a morgue walking up the 18th,” said Fred Funk, who was paired with him that day.

The most crushing blow was at Winged Foot in 2006. Mickelson had a one-shot lead on the 18th hole. His tee shot clanged off a corporate tent. The bigger mistake was going for the green with a 3-iron and hitting a tree. His third shot plugged in the bunker. His fourth shot raced across the green. He made double bogey and lost my one.

There was Mickelson, crouched on the green, hands cupped over his head. “I am such an idiot,” he said.

“Phil handled the whole thing like a true gentleman,” said Kenneth Ferrie, who played with him in the final pairing. “He had nice words to say to me coming off 18 and was amazingly courteous and polite to the volunteers and officials considering what had just happened.”

And yet he keeps coming back for more.

Sam Snead, who holds the PGA Tour record with 82 career wins, never won a U.S. Open. Lee Trevino never won the Masters. Arnold Palmer and Tom Watson never won the PGA Championship. Even so, none of those greats ever had as many chances to win the missing major as Mickelson.

Hunter Mahan paid him the ultimate respect at Bethpage Black in 2009. Mickelson was tied for the lead with four holes to play until missing short par putts on the 15th and 17th holes. Another U.S. Open bid over, Mickelson was walking up to the 18th green when Mahan — who had just as good of a chance to win that day — began applauding, and thousands joined him.

Mahan has played with Mickelson twice on Sunday when Lefty was the runner-up. The other occasion was last year at Merion. Mickelson twice made bogey with a wedge in his hand on the back nine. His last hope was to chip in from 40 yards to force a playoff with Justin Rose. He missed.

“I looked at him and said, ‘Good try, Phil.’ You can only do what you can do,” Mahan said. “At some point, you’ve got to get a bounce or two and make a putt. I think he wants to win that tournament more than anything.”

The thought of Mickelson at Pinehurst stirs emotions. Stewart died in a freak plane crash four months after he won that U.S. Open. Mickelson carried a pager in his golf bag that week and pledged to withdraw if his wife went into labor. His first child, Amanda, was born the next day.

Fifteen years later, the pressure is only greater.

“Maybe it is his strength of mind, or his short game, that has enabled him to put himself in contention as so many times,” Ferrie said. “As each year has gone on and he has won other majors, the focus has become more and more about the U.S. Open. As a player, when you want something so much, it’s even more difficult to achieve. Yet he keeps giving himself a chance.”

LEFTY’S RUNNER-UP HISTORY AT A GLANCE

 A capsule look at the six runner-up finishes by Phil Mickelson in the U.S. Open:

YEAR: 1999.

COURSE: Pinehurst No. 2.

SCORES: 67-70-73-70--280.

RESULT: Runner-up, one shot behind Payne Stewart.

KEY MOMENT: Mickelson had a one-shot lead with three to play. Stewart made a 25-foot par putt on the 16th, a 4-foot birdie putt on the 17th and a 15-foot par putt on the 18th. Mickelson missed a 6-foot par putt on the 16th, an 8-foot birdie putt on the 17th and a 25-foot birdie putt on the 18th.

PAIRING: Payne Stewart.

NOTEWORTHY: Mickelson played the entire tournament with a pager in his golf bag and said he would withdraw if his wife went into labor with their first child. Amy Mickelson gave birth to a daughter the next day.

QUOTEWORTHY: “I think it will be interesting to see if I’m able to break through when I get in this situation again.” — Mickelson.

___

YEAR: 2002.

COURSE: Bethpage Black.

SCORES: 70-73-67-70--280

RESULT: Runner-up, three shots behind Tiger Woods.

KEY MOMENT: Mickelson, five shots behind at the start of the final round, birdied the par-5 13th to get within two shots. Woods answered with a 2-iron onto the 13th green for a two-putt birdie. Moments later, Mickelson’s tee shot on the 16th found the rough and he couldn’t reach the green, making bogey.

PAIRING: Jeff Maggert.

NOTEWORTHY: Woods and Mickelson were the only players at par or better.

QUOTEWORTHY: “At that time, I don’t think Phil had won a major. So the feeling from the crowd was like, ‘Maybe this is the year.’ But it wasn’t that big of a deal like it is now.” — Maggert.

___

YEAR: 2004.

COURSE: Shinnecock Hills.

SCORES: 68-66-66-71--278

RESULT: Runner-up, two shots behind Retief Goosen.

KEY MOMENT: Tied for the lead on the par-3 17th, Mickelson hit into a bunker. He blasted out to 5 feet above the hole and three-putted for double bogey.

PAIRING: Fred Funk.

NOTEWORTHY: Goosen one-putted the last six greens.

QUOTEWORTHY: “It was like being in a morgue walking up the 18th.” — Funk.

___

YEAR: 2006.

COURSE: Winged Foot.

SCORES: 70-73-69-74--286.

RESULT: Tied for second, one shot behind Geoff Ogilvy.

KEY MOMENT: With a one-shot lead playing the 18th hole, Mickelson hit a wild slice toward the corporate tent and tried to hit 3-iron around a tree toward the green. It hit the tree and came straight down in the rough. His third shot plugged into a bunker, and his sand shot went through the green. He made double bogey.

PAIRING: Kenneth Ferrie.

NOTEWORTHY: Mickelson was trying to join Tiger Woods as the only players in the last 50 years to win three straight majors.

QUOTEWORTHY: “At that time he had won the last two majors and I got the feeling that the crowd were desperate for Phil not only to win the U.S. Open but to get the third leg of the Grand Slam. After we finished on 18, you could definitely feel the disappointment from the crowd, compared with the excitement during the round.” — Ferrie.

___

YEAR: 2009.

COURSE: Bethpage Black

SCORES: 69-70-69-70--278

RESULT: Tied for second, two shots behind Lucas Glover.

KEY MOMENT: After a sensational charge to tie for the lead, Mickelson hit hybrid out of the rough to the collar of the green on the 15th. He left his putt 3 feet short and missed that one for par. On the 17th, he came up short and chipped to 8 feet, missing the par putt.

PAIRING: Hunter Mahan.

NOTEWORTHY: Mickelson learned only a month earlier that his wife, Amy, had breast cancer.

QUOTEWORTHY: “You get behind in a U.S. Open and it’s hard to catch up, especially on the last few holes because it’s so tough.” — Mahan.

___

YEAR: 2013.

COURSE: Merion Golf Club

SCORES: 67-72-70-74--283.

RESULT: Tied for second, two shots behind Justin Rose.

KEY MOMENT: Mickelson was one shot behind when he hit wedge over the green on the par-3 13th hole and made bogey. Still one shot behind in the 15th fairway, his wedge was so short that he used a wedge to chip from the putting green and made another bogey.

PAIRING: Hunter Mahan.

NOTEWORTHY: It was the first time Mickelson had the outright lead (one shot) going into the final round of a U.S. Open.

QUOTEWORTHY: “He tried to chip in on the last hole, and I looked at him and said, ‘Good try, Phil.’ You can only do what you can do. At some point, he’s got to get a bounce or two and make a putt. I think he wants to win that tournament more than anything.” — Mahan.


FIVE THINGS TO KNOW ABOUT THE U.S. OPEN

BY DOUG FERGUSON, Associated Press

PINEHURST — Phil Mickelson always wanted to win a U.S. Open. With his victory last summer in the British Open, the U.S. Open is the only major keeping him from capturing the career Grand Slam.

Only five other players have done that. But he has not won in 11 months. And his only headlines lately have been links to an insider trading investigation involving investor Carl Icahn and gambler Billy Walters.

With all the attention on Mickelson, Masters champion Bubba Watson is the only player capable of a calendar Grand Slam. He is not to be dismissed lightly. Watson already has two wins this year, along with runner-up finishes in Phoenix, Doral and the Memorial.

Mickelson’s fate will be one of the major stories at this year’s U.S. Open. Here are five other things to watch for when play begins Thursday:

1. NATURE TRIP

The quality of Pinehurst No. 2 is best stated by the fact it is hosting the U.S. Open for the third time since 1999. Not since Chicago Golf Club (1897-1911) has the U.S. Open gone back to a golf course so frequently. It is considered the masterpiece of architect Donald Ross, famous for turtleback greens that repels shots away from the middle of the putting surface.

Pinehurst Resort owners signed off on a plan to have Bill Coore and Ben Crenshaw restore the original, rustic look of No. 2. That means rough has been replaced by sandy areas dotted with small wiregrass bushes and covered in natural vegetation. It required the removal of 35 acres of sod, and only 450 sprinkler heads (down from 1,150) remain.

2. LET’S PLAY TWO

In what amounts to golf’s version of a doubleheader, the USGA is making history by staging the U.S. Open and the U.S. Women’s Open in consecutive weeks on the same golf course. Pinehurst will play at 7,562 yards (par 70) for the men, and 6,649 yards (par 70) for the women.

3. THE OTHER WOODS

There at least will be one player named Woods competing for a U.S. Open trophy. Cheyenne Woods qualified for her first U.S. Women’s Open on the same day her uncle, Tiger Woods, told the USGA he could not play the U.S. Open as he recovers from March 31 back surgery.

4. END OF AN ERA

This will be the last time Johnny Miller calls the shots. In a surprise move last year, the USGA accepted a 12-year offer worth about $1 billion from Fox Sports, which has never televised golf. This will be the final U.S. Open telecast by NBC Sports, ending a 20-year run with Miller as the lead analyst.

5. TOUGHEST TEST

The USGA tries to convince fans that it is not trying to protect par at the U.S. Open. The evidence tends to suggest otherwise. The winning scores at Pinehurst No. 2 have been 1-under 279 (Payne Stewart in 1999) and even-par 280 (Michael Campbell in 2005). The last two U.S. Opens were won with a score over par. If it happens at Pinehurst, it would be the first time in 45 years (1957-59) that three straight U.S. Open champions were over par.


2014 U.S. OPEN AT A GLANCE

Facts and figures for the 114th U.S. Open golf championship:

Dates: June 12-15.

Site: Pinehurst No. 2.

The course: This is considered the masterpiece of Donald Ross, who completed Pinehurst No. 2 in 1907 and continued to refine it until his death in 1948. It has hosted the U.S. Open in 1999 and 2005. Bill Coore and Ben Crenshaw renovated No. 2 three years ago by restoring the native sandy areas that were prevalent in the 1930s and 1940s, meaning this U.S. Open effectively will have no rough. Instead, players will face lies in sandy areas covered with loose vegetation and wire brush plants.

Length: 7,562 yards

Par: 36-34_70

Cut: Top 60 and ties after 36 holes.

Playoff (if necessary): 18 holes on June 16.

Field: 156 players

Purse: TBA ($8 million in 2013).

Defending champion: Justin Rose.

Last year: Rose won his first major championship, closing with an even-par 70 at Merion for a two-shot victory over Phil Mickelson and Jason Day. He became the first Englishman in 43 years to win the U.S. Open, finishing at 1-over 281. Mickelson had the 54-hole lead and reclaimed the lead by holing out for eagle on the 10th hole. But he made bogey twice with a wedge in his hand and closed with a 74. It was his sixth runner-up finish in the U.S. Open.

Last time at Pinehurst No. 2: Michael Campbell of New Zealand closed with a 1-under 69 for a two-shot victory over Tiger Woods. He finished at even-par 280 and became the first Kiwi since Bob Charles in the 1963 British Open to win a major. Woods missed an 8-foot birdie attempt on the 16th hole and three-putted from 25 feet on the 17th hole to fall back. It was only the second time he finished runner-up in a major.

U.S. Open champions at Pinehurst No. 2: Payne Stewart (1999), Michael Campbell (2005).

Let’s play two: The U.S. Women’s Open will be held the following week on Pinehurst No. 2, the first time the men’s and women’s Opens have been contested in consecutive weeks on the same golf course.

Noteworthy: Gary Player is the only one to complete the career Grand Slam at the U.S. Open.

Quoteworthy: “Someone could put you in the perfect place off every tee and it’s still the hardest course you’ve ever played.” — Geoff Ogilvy on Pinehurst No. 2.

Key statistic: Tiger Woods won 30 percent of the majors he played through the 2008 U.S. Open. Since then, he has not played in 25 percent of the majors due to injury. Woods is recovering from back surgery and is not playing the U.S. Open.

Television (all times EDT): Thursday, 9 a.m. to 3 p.m., ESPN. 3 p.m. to 5 p.m., NBC Sports; 5 p.m. to 6 p.m., ESPN2; 6 p.m. to 7 p.m., ESPN. Friday, 9 a.m. to 3 p.m., ESPN. 3 p.m. to 5 p.m., NBC Sports. 5 p.m. to 7 p.m., ESPN. Saturday and Sunday, noon to 7:30 p.m., NBC Sports.


U.S. OPEN TRIVIA QUIZ

How well do you know the U.S. Open? Try this trivia quiz:

FRONT NINE (5 points each)

1. Where was the first U.S. Open played?

a.) Pinehurst No. 2

b.) Newport

c.) Shinnecock Hills

2. Who has the most majors without ever having won the U.S. Open?

a.) Phil Mickelson

b.) Harry Vardon

c.) Sam Snead

3. Which continent where golf is played has never produced a U.S. Open champion?

a.) Asia

b.) South America

c) Africa

4. Who has been runner-up at the U.S. Open the most times?

a.) Phil Mickelson

b.) Greg Norman

c.) Sam Snead

5. Who was the last U.S. Open champion who had to go through sectional qualifying?

a.) Michael Campbell

b.) Lucas Glover

c.) Lee Janzen

6. Who was the last U.S. Open champion to successfully defend his title?

a.) Ben Hogan

b.) Tiger Woods

c.) Curtis Strange

7. Who was the youngest U.S. Open champion?

a.) Rory McIlroy

b.) Johnny McDermott

c.) Gene Sarazen

8. Name the last player to shoot 63 in a U.S. Open.

a.) Johnny Miller

b.) Thomas Bjorn

c.) Vijay Singh

9. Who won the first major championship held at Pinehurst No. 2?

a.) Payne Stewart

b.) Jack Nicklaus

c.) Denny Shute

___

BACK NINE (10 points each)

10. Who is the only player to complete the career Grand Slam at the U.S. Open?

a.) Tiger Woods

b.) Gary Player

c.) Bobby Jones

11. Retief Goosen, Jason Gore and Olin Browne were the top three players after 54 holes at Pinehurst No. 2 in 2005. What did they all have in common on Sunday?

a.) They all wore khaki trousers and a white shirt.

b.) They were spotted in the merchandise tent before the final round.

c.) None of them broke 80.

12. Who holds the U.S. Open record for most consecutive wins?

a.) Ben Hogan

b.) Curtis Strange

c.) Willie Anderson

13. Name the last U.S. Open champion to win in his first attempt.

a.) Michael Campbell

b.) Francis Ouimet

c.) Jack Fleck

14. Name the only player to lose a playoff three times in the U.S. Open.

a.) Phil Mickelson

b.) Sam Snead

c.) Arnold Palmer

15. Who was the last U.S. Open champion to never break par in any of the four rounds?

a.) Geoff Ogilvy

b.) Orville Moody

c.) Corey Pavin

16. Who is the oldest player to win the U.S. Open?

a.) Julius Boros

b.) Raymond Floyd

c.) Hale Irwin

17. What is the U.S. Open trophy called?

a.) The Havemeyer Trophy

b.) The Campbell Cup

c.) The U.S. Open Trophy

18. Name the only player to break par in three consecutive U.S. Opens?

a.) Curtis Strange

b.) Jack Nicklaus

c.) Lee Janzen

19th HOLE (25 points)

In the last 100 years, only one player has won the U.S. Open at the same course twice. Name him.

a.) Bobby Jones

b.) Jack Nicklaus

c.) Payne Stewart

___

ANSWERS

1. b

2. c

3. a

4. a

5. b

6. c

7. b

8. c

9. c

10. b

11. c

12. c

13. b

14. c

15. a

16. c

17. c

18. a

19. b


U.S. OPEN TEE TIMES

June 12-15
At Pinehurst No. 2
Pinehurst, N.C.
Purse: TBA
Yardage: 7,562; Par: 70
All Times EDT
(a-amateur)
Thursday-Friday


First hole-10th hole

6:45 a.m.-12:30 p.m. — Daniel Berger, United States; Brett Stegmaier, United States, TBD.

6:56 a.m.-12:41 p.m. — Marcel Siem, Germany; Brian Stuard, United States; Andrea Pavan, Italy.

7:07 a.m.-12:52 p.m. — Matt Every, United States; Roberto Castro, United States; Matt Jones, Australia.

7:18 a.m.-1:03 p.m. — Sergio Garcia, Spain; Jason Day, Australia; Brandt Snedeker, United States.

7:29 a.m.-1:14 p.m. — Henrik Stenson, Sweden; Matt Kuchar, United States; Lee Westwood, England.

7:40 a.m.-1:25 p.m. — Webb Simpson, United States; Rory McIlroy, Northern Ireland; Graeme McDowell, Northern Ireland.

7:51 a.m.-1:36 p.m. — Ian Poulter, England; Miguel Angel Jimenez, Spain; Thongchai Jaidee, Thailand.

8:02 a.m.-1:47 p.m. — Nick Watney, United States; Jonas Blixt, Sweden; Joost Luiten, The Netherlands.

8:13 a.m.-1:58 p.m. — Billy Horschel, United States; Billy Hurley III, United States; Robert Allenby, Australia.

8:24 a.m.-2:09 p.m. — Aaron Baddeley, Australia; a-Oliver Goss, Australia; Aron Price, Australia.

8:35 a.m.-2:20 p.m. — Tom Lewis, England; TBD; Justin Thomas, United States.

8:46 a.m.-2:31 p.m. — a-Robby Shelton, United States; Matthew Dobyns, United States; Brady Watt, Australia.

8:57 a.m.-2:42 p.m. — Clayton Rask, United States; a-Brian Campbell, United States; Nicholas Mason, United States.

12:30 p.m.-6:45 a.m. — Garth Mulroy, South Africa; Steven Alker, New Zealand; Bobby Gates, United States.

12:41 p.m.-6:56 a.m. — Niclas Fasth, Sweden; Kiyoshi Miyazato, Japan; Hudson Swafford, United States.

12:52 p.m.-7:07 a.m. — John Senden, Australia; Nicolas Colsaerts, Belgium; Brooks Koepka, United States.

1:03 p.m.-7:18 a.m. — Dustin Johnson, United States; Jimmy Walker, United States; Victor Dubuisson, United States.

1:14 p.m.-7:29 a.m. — Stewart Cink, United States; Justin Leonard, United States; Y.E. Yang, South Korea.

1:25 p.m.-7:40 a.m. — Bubba Watson, United States; Adam Scott, Australia; Charl Schwartzel, South Africa.

1:36 p.m.-7:51 a.m. — Ernie Els, South Africa; Darren Clarke, Northern Ireland; Louis Oosthuizen, South Africa.

1:47 p.m.-8:02 a.m. — Jason Dufner, United States; Keegan Bradley, United States; Martin Kaymer, Germany.

1:58 p.m.-8:13 a.m. — Hunter Mahan, United States; Francesco Molinari, Italy; Jamie Donaldson, Wales.

2:09 p.m.-8:24 a.m. — Bo Van Pelt, United States; Gonzalo Fernandez-Castano, Spain; Seung-Yul Noh, South Korea.

2:20 p.m.-8:35 a.m. — Danny Willett, England; a-Corey Whitsett, United States; Luke Guthrie, United States.

2:31 p.m.-8:46 a.m. — Kevin Tway, United States; Jim Renner, United States; Chris Doak, Scotland.

2:42 p.m.-8:57 a.m. — Cody Gribble, United States; Chris Thompson, United States; a-Andrew Dorn, United States.
Thursday-Friday

10th hole-First hole

6:45 a.m.-12:30 p.m. — Henrik Norlander, Sweden; Lucas Bjerregaard, Denmark; Rob Oppenheim, United States.

6:56 a.m.-12:41 p.m. — Chad Collins, United States; Lee Kyoung-Hoon, South Korea; Kevin Kisner, United States.

7:07 a.m.-12:52 p..m. — Erik Compton, United States; Pablo Larrazabal, Spain; Scott Langley, United States.

7:18 a.m.-1:03 p.m. — Patrick Reed, United States; Ryan Moore, United States; TBD.

7:29 a.m.-1:14 p.m. — Boo Weekley, United States; D.A. Points, United States; Stephen Gallacher, Scotland.

7:40 a.m.-1:25 p.m. — Zach Johnson, United States; Angel Cabrera, Argentina; David Toms, United States.

7:51 a.m.-1:36 p.m. — Justin Rose, England; a-Matthew Fitzpatrick, England; Phil Mickelson, United States.

8:02 a.m.-1:47 p.m. — Chris Kirk, United States; Russell Henley, United States; Brendon Todd, United States.

8:13 a.m.-1:58 p.m. — Jordan Spieth, United States; Hideki Matsuyama, Japan; Rickie Fowler, United States.

8:24 a.m.-2:09 p.m. — Kenny Perry, United States; Jeff Maggert, United States; Kevin Sutherland, United States.

8:35 a.m.-2:20 p.m. — Liang Wen-Chong, China; Maximillian Kieffer, Germany; Shiv Kapur, India.

8:46 a.m.-2:31 p.m. — Smylie Kaufman, United States; a-Maverick McNealy, United States; TBD.

8:57 a.m.-2:42 p.m. — Anthony Broussard, United States; a-Will Grimmer, United States; Nicholas Lindheim, United States.

12:30 p.m.-6:45 a.m. — Alex Cejka, Germany; Graeme Storm, England; David Oh, United States.

12:41 p.m.-6:56 a.m. — Oliver Fisher, England; Casey Wittenberg, United States; Andres Echavarria, Colombia.

12:52 p.m.-7:07 a.m. — Joe Ogilvie, United States; Mark Wilson, United States; Ken Duke, United States.

1:03 p.m.-7:18 a.m. — Jim Furyk, United States; Steve Stricker, United States; Bill Haas, United States.

1:14 p.m.-7:29 a.m. — Brendon de Jonge, Zimbabwe; Kevin Stadler, United States; Shane Lowry, Ireland.

1:25 p.m.-7:40 a.m. — Luke Donald, England; Harris English, United States; Paul Casey, England.

1:36 p.m.-7:51 a.m. — J.B. Holmes, United States; Gary Woodland, United States; Graham DeLaet, Canada.

1:47 p.m.-8:02 a.m. — Retief Goosen, South Africa; Geoff Ogilvy, Australia; Lucas Gr, United States.

1:58 p.m.-8:13 a.m.— TBD; Kim Hyung-Sung, South Korea; Toru Taniguchi, Japan.

2:09 p.m.-8:24 a.m. — Ryan Palmer, United States; Rod Pampling, Australia; Kevin Streelman, United States.

2:20 p.m.-8:35 a.m. — Azuma Yano, Japan; Ryan Blaum, United States; David Gossett, United States.

2:31 p.m.-8:46 a.m. — Simon Griffiths, England; Fran Quinn, United States; Donald Constable, United States.

2:42 p.m.-8:57 a.m. — a-Hunter Stewart, United States; a-Sam Love, United States; Zac Blair, United States.